Barnepige

At sætte andre til at passe sine børn er en kæmpe tillidssag. For at det skal være en succes er det afgørende, at barnepigen passer ind i jeres familie. Hvordan kan I gribe det an med at finde en god barnepige?

Hvordan vælger du en god barnepige?

Når I som forældre vælger barnepige, er det vigtigt at kunne føle tillid til, at tingene forløber godt i hjemmet, mens I er væk. Er I usikre på situationen, kan en løsning være, at I bruger barnepigen nogle gange med en forælder i hjemmet samtidigt.

Det er en måde at få startet på – du får en mulighed for at se, hvordan barnepigen fungerer med dit barn. Det er også en tryg indgangsvinkel for dit barn, som har mulighed for at lære barnepigen lidt at kende men med en kendt person på sidelinien.

Ideen med en indkøringsperiode kan også bruges, hvis du har fundet en barnepige, som du egentligt synes godt om, men hvor barnepigen mangler lidt erfaring.

 

Har I brug for en fast barnepige over længere tid, ønsker I muligvis at gå lidt mere i dybden med at udvælge en barnepige. Inden I vælger, kan I overveje følgende:

  • Lav en jobbeskrivelse – hvor mange timer og hvilke dage har du brug for en barnepige, har barnepigen andre opgaver i hjemmet end at være barnepige, og hvad er husets regler.
  • Start med telefonisk kontakt – har du en række potentielle emner, kan du starte med at tage telefonisk kontakt. Ved hjælp af telefonsamtalen kan du få en begyndende ide, om barnepigen vil passe ind både med hensyn til personlighed, erfaring og praktiske forhold.
  • Møde – efter telefonsamtalerne er feltet forhåbentligt indsnævret sig, og du kan vælge at tage et kort møde med de mulige emner, som er tilbage. Det behøver ikke være mere end en halv time. Mødet giver dig mulighed for at få et bedre indtryk af den mulige barnepige.

I kan stille såvel generelle spørgsmål som mere specifikke spørgsmål omkring forhold, der gør sig gældende i lige netop jeres familie. Du kan også ved et møde spørge efter evt. referencer. I kan stille spørgsmål omkring vedkommendes syn på børneopdragelse som fx hvordan krav-situationer og konflikter kan klares.

  • Bring dit barn på banen – lad dit barn mødes med barnepigen, og se hvordan de interagerer. Børn kan reagere forskelligt i sådan en situation og blive både generte eller på tværs. Måske har de slet ikke tid til at hilse på barnepigen. Her kan det være nødvendigt at du som forælder hjælper med at finde balancen i situationen, så det bliver en god oplevelse både for barnet og den mulige barnepige.
  • Stol på jer selv – den barnepige, som er god for andre er ikke nødvendigvis den bedste for jeres familie. Stol på stemmen i baghovedet og den viden, som I har fået om de forskellige barnepiger.
  • Foretag et valg – hvem er den bedste til jobbet som barnepige i jeres hjem. Selv om et interview går rigtigt godt, så vent med at tilbyde ansættelse. Vær sikker på, at der ikke er nogle løse ender eller emner, som mangler at blive dækket   . Vær sikker på at der enighed om, hvad barnepigen præcist skal lave i hjemmet, arbejdstider, løn osv.

 

Det er et stort skridt at overlade sine børn til andre, men husk at en god barnepige er en stor gave for din familie, som kan tilføre den mange glæder.